This site is co-financed by the European Social Fund Operational Programme for Human Resources Development 2007-2013.

For detailed information about other programs financed by the European Union, please visit www.fonduri-ue.ro.

This material does not necessarily represent the official position of the European Union or the Romanian Government.

RO | EN




                

Portofolio

Brașov House

Home for a family with two children. The project participated in the C.A.S.A. Brașov contest.

The lot has a surface of 160 square meters and a very high slope, having a level difference of about 6.3 meters from North to South. It is also connected to two access points, one in the South (pedestrian and auto access) and one in the North (pedestrian access). The challenge consisted in creating a building which satisfies on both a functional and aesthethic level and at the same time to preserve the local culture (the neighbourhood consists of Saxon style houses with prominent pediments) and to link the two access-ways, using the level disparity. The space is structured in a compact manner and streamlined to achieve maximum efficiency, resulting in usable terraced spaces that keep the mountain area look and feel. The house is oriented in a way that allows receiving more sunset light from the West, but there is also an atrium next to the staircase, offering top-lighting via the skylight. The volume’s configuration is designed so that the roof framework has a North-South flow direction, to take advantage of the large roof surface exposed to direct sunlight which can be very useful for solar panels.

Neo-Romanian House

Neo-Romanian inspired house for a family with two children.

The lot is situated in a lowland area and has a 595 square meters rectangular surface, with a 17m width and a 35m length. The challenge was the integrated approach of interior and exterior space, taking into account the interior economy and ambiance as well as the creation of dynamic exterior spaces and encouraging inhabitants to spend time outdoors. The aim of this project was to revive the cult for gardens and experiencing nature. The trail has three stages: 1. The “honorific” courtyard: a flower garden accompanies the house, being virtually delineated by structures and pedestrian paths; 2. The passage way, a transition space, a place where light and shadow alternate in a grid that leads to the focal point; 3. The backyard garden: a private space with various functions that also includes a small artificial pond which highlights the house and the courtyard. The space is compact, the residential function being confined to 220 square meters plus 50 square meters of annexes and garages. This house is a project designed to be built in suburbs or in lowland rural areas.

Fashion House

The project brings into question the issue of using the free lot spanning between Splaiul Unirii and Nicolae Tonitza Street in Bucharest, Romania. The site raises numerous problems such as: the discontinuity of the facades, the relationship between the old and the new, as well as the difference in height between the two access-ways. The inspiration came from the local area’s character and the desire to design an urban public passageway that offers an alternative to the traditional take on commercial centers. Therefore, we proposed a detoured path that connects to an open area, imposing a transit/standing mode inside the interior. Regarding the treatment of the facades we chose a stone fretwork that creates a dynamic structure. The solution was integrated through simplicity and subordination to the existing background, avoiding excessive use of glass and keeping visible the traditional materials.

Public Space

Contest for designing a public space in Cișmigiu area (Regina Maria Boulevard, Bucharest, Romania)

The project proposes creating a transit space and a public garden between the Regina Maria Boulevard and Constantin Mille Street, in the space of former Capitol Cinema. The lot has a surface of roughly 1000 square meters and has a rectangular shape, with a width of only 14.5m and a length of 70m. The place was designed with the aim to build a recreation space and a place for contemporary art manifestation while taking into account the preservation of local cultural characteristics of the area. From an architectural point of view, the choice was to keep the old facade (the one facing Constantin Mille Street) and to transform it into an access-way, while the facade on Regina Elisabeta Boulevard is proposed for demolition and reconstruction, keeping the existing texture featuring small square openings. From a landscape design perspective the concept took shape starting from the geometry of traditional textiles, alternating green areas with mineral ones. Starting from the ground, two layers emerge: one above the ground, serving as an amphitheater for film projections and the other one going down to the basement. The building’s basement is entirely constructed, creating spaces for various cultural and leisure activities, keeping the public space to its maximum extent.

Family House near Bucharest, Glina commune

Adapted for the Romanian plains climate, this house is made to endure both hot summers and harsh winters. With anarea measuring 150 square meters, it brings maximum comfort and space with a minimum cost and it fulfills the needs of the client. The building faces the street and has a backyard. It was inspired by a traditional Romanian house from the Wallachia region, the side facing the backyard having an exterior staircase that provides double access to the upstairs rooms, making them somehow independent from the rest of the house. The house is in a strong relationship with the surrounding environment, the light and garden being extremely important for the overall compliance.

                
                

Copyright © 2015 RA3.14.

All rights reserved.